A miskolci Bonnie és Clyde pere

Az alábbi cikkben egy bűnöző szerelmespárról olvashatunk.

Feladat: Olvassa el figyelmesen a szöveget! A szöveg után találja a kihagyott szövegrészeket. Válassza ki a szövegbe illő részt, és a minta alapján töltse ki a táblázatot!

CSAK 10 HELYES MEGOLDÁS VAN. A szürkével jelölt rész a minta.
A miskolci Bonnie és Clyde-ként elhíresült ___0___, N. Tündének ügyét kedden és szerdán bírálja el másodfokon a Legfelsőbb Bíróság. A ___1___ első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítélte.
Először 1995-ben csapott le a bűnözőpáros: N. Tünde és F. László Nyíregyházán több mint 27,5 millió forintot lopott egy helyi bankfiókból. A férfi a bankban biztonsági őrként dolgozott, ___2___. Igaz, a bankfiók új helyiségbe költözött a vádbéli cselekmények idején, a védelmi technika nem volt felszerelve, ráadásul a trezor kulcsát a fiókvezető-helyettes szabálytalan módon ___3___. Miskolci bujkálásuk költséges volt, a pénzt három év alatt szinte teljesen felélték. Kisebb betöréseket is végrehajtottak, de eközben a „nagy balhéra” készültek.
Elhatározták, hogy ___4___, hogy egy pénzszállító autót rabolnak ki. Ehhez azonban fegyverek és autók kellettek. Az elsőfokú ítéletben foglaltak szerint még 1998-ban hat ___5___, lőszerrel együtt. Az autók elkötéséhez nem értettek, így elhatározták, hogy fegyveresen szerzik meg a precízen kigondolt rabláshoz szükséges három gépjárművet. Egy rendőrségi autónak látszó ___6___, egy fekete autóval tervezték a menekülést, amelyet egy terepjáróval váltottak volna. A járművek elrejtéséhez garázst béreltek, s ekkor tűnt fel nekik, hogy a legkönnyebben a többi garázs bérlőitől vehetik el a kiszemelt autót. Megszereztek egy fehér Opel Astrát, azonban ___7___. Bár a tulajdonos lábát meglőtték, a kulcsot nem sikerült tőle elvenni, ezért el kellett menekülniük.
A tervezés azonban nem állt le. A kiszemelt biztonsági cég pénzszállító autóját napokig követték, a mozgásról feljegyezéseket írtak. Egyik alkalommal egy piros lámpán haladtak át, s a közelben lévő közlekedési rendőrjárőr leállította a párost. Ők azonban ___8___. Eközben kocsijukat összetörték, az egyik üldöző rendőrt kézen és mellkason lőtte F. László. A járőr súlyosan megsérült, de ___9___. 
F. László elfogásuk után a miskolci büntetés-végrehajtási intézet zárkájában, 2000. július 12-én öngyilkos lett és meghalt, így az eljárást már csak N. Tünde ellen tudják lefolytatni.
Az elsőfokú ítélet kihirdetése után N. Tünde védője, Megyeri Péter lapunknak elmondta: első hallásra reális ítéletet hozott a bíróság, de ennek ellenére enyhítésért fellebbeztek. Az ügyész súlyosbítást kért. 
A bíróság ítéletében a legsúlyosabb vádpontot – a több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletét – felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakra változtatta. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy ___10___. Nem kerülte el a figyelmet az sem, hogy az első lopásuknál, a nyíregyházi bankban szabálytalanságok bizonyíthatóan segítették a bűnözőpárost. Súlyosbító körülményként merült fel a bűncselekmények komoly súlya, az első és az utolsó cselekmény közt eltelt hosszú idő, valamint a tettesek erőszakos magatartása.


HIÁNYZÓ RÉSZEK
A. bűnözőpáros életben maradt tagjának
B. pisztolyt és két géppisztolyt szereztek
C. az irodai asztalának fiókjában hagyta
D. amiből Miskolcon több lakást is béreltek álnéven
E. 23 éves nőt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság
F. egy Nissan Terrano tulajdonosa már nem adta az autóját
G. akitől a fegyvereket szerezték
H. így hozzáfért a trezort záró kulcsokhoz
I. amiből kilencet ült le
J. úgy oldják meg véglegesen pénzügyi gondjaikat
K. nem került életveszélyes állapotba
L. N. Tünde fiatal és társa befolyása alatt állt
M. fehér Opellel vagy Golffal akarták megállítani a pénzszállítót
N. gázt adtak és menekülni próbáltak

Csak a megfelelő betűt írja a táblázatba! A táblázatban NEM SZABAD javítani! Minden javítás hibának számít!

0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
A











A fenti feladat segíthet a készülésben az ECL magyar mint idegen nyelv nyelvvizsgára (ECL B2, olvasott szöveg értése, 1. rész)

A fenti feladat megoldókulccsal PDF formátumban letölthető és kinyomtatható innen!

forrás: http://mno.hu/migr_1834/a-miskolci-bonnie-ujra-a-birosag-elott-744642

Nincsenek megjegyzések :