Szinyei Merse Pál: Majális. Egy szerelem emlékére

Az alábbi cikkben egy híres magyar festményről olvashatunk.

Feladat: Olvassa el figyelmesen a szöveget! A szöveg után találja a kihagyott szövegrészeket. Válassza ki a szövegbe illő részt, és a minta alapján töltse ki a táblázatot!

CSAK 10 HELYES MEGOLDÁS VAN. A szürkével jelölt rész a minta.

A Majális az egyik ___0___, egy napsütötte domboldalon, a fa árnyékában letelepedett kiránduló társaságot ábrázol. Mivel lépten-nyomon találkozhatunk a reprodukciójával, belénk ivódik és könnyen felidézhető a kompozíció, a tarka, késő tavaszi színek, a derűs hangulat. Átütő ereje üdeségében rejlik. A verőfény haragoszölddé erősíti a fű színét, melyen élénk színpöttyökként ragyognak a mezei virágok, és a vidám kiránduló ___1___.
 Bár alkotója, Szinyei Merse azt mondta, hogy csupán egy szép tavaszi napot akart megörökíteni, a művész munkásságának ismerői azonban tudják, hogy a képben sokkal többről kívánt élményt nyújtani. Életének ___2___ kívánta megfesteni, azon kirándulások egyikét, melyeket a barátaival tett München szép tájain. Ezen a tavaszi napon hatan feküdtek a München melletti réten: ___3___  és két már középkorúnak számító férfi. Főtt sonkát, sült csirkecombot, süteményt és eperbefőttet ettek, pezsgőt ittak hozzá. Láthatóan jól érezték magukat, nevettek, egymás szavába vágva lelkesen vitatkoztak valamiről. Szokatlan jelenet volt ez 1872-ben. Ha bárki meglátja őket, ___4___, hát még ha megismerte volna a köztük lévő szövevényes viszonyokat!
A társaság legidősebb tagja, Arnold Böcklin ___5___, és a 19 éves magyar lánynak, a szép Probstner Zsófiának nagyon tetszett. Őt a fiatal jogász, Pulszky Ágost figyelte áhítattal, szüleik is egymásnak szánták őket. A fűben feküdt a lány gyámja, az excentrikus festő, Gundelfinger Gyula is. Ő néhány évvel korábban vette feleségül másik gyámleányát, Probstner Máriát. Az ifjú ara a jelen lévő harmadik festő, Szinyei Merse Pál figyelmét kötötte le.
 Szinnyei a képet több hónapon át, műteremben festette: először a természetet, ___6___ , modellek alapján. Az eredeti szereplők közül csak a saját, csirkecombot evő alakját, valamint a fehér ruhás Probstner Máriát vitte vászonra. Őt talán azért kérte fel modelljének, ___7___ , Zsófia is. Amire a Majális elkészült, Szinyei és a fiatalabbik Probstner lány egymásba szerettek, majd össze is házasodtak.
A festményt 1873 márciusában állították ki a müncheni Kunstvereinban, de többnyire csak gúnyolták kritikusai. Szinyei nem adta fel, elküldte képét a bécsi világkiállításra. Ott sem fogadták jól, ___8___ , ahol nem érvényesült, ezért dühében visszakérte azt. A festményt, amelytől anyagi megbecsülést is remélt, elkeseredésében ingyen felajánlotta a pesti Nemzeti Múzeum képcsarnokának. A múzeumot vezető Pulszky Ferenc közölte, ___9___ , kiállítja-e a képet. Szinyei így a festménnyel és a menyasszonyával együtt csalódottan érkezett haza.
A festő fő művének szánt kép óriásit ___10___, több mint két évtized múlva csak egy új nemzedék ismerte fel a jelentőségét. Szinyei Merse Pál és Probstner Zsófia házassága addigra tönkrement. A réten indult szerelmük emléke, melyet a Majális örökített meg, mégis végigkísérte mindkettejük életét.



Csak a megfelelő betűt írja a táblázatba! A táblázatban NEM SZABAD javítani! Minden javítás hibának számít!

HIÁNYZÓ RÉSZEK

A. legismertebb magyar kép
B. kora legnépszerűbb festői közé tartozott
C. túlságosan magasra akasztották
D. rendkívül illetlennek tartotta volna a viselkedésüket
E. társaság is friss, virágzó foltokhoz hasonlítható
F. két fiatal lány, két fiatalember
G. hol Münchenben, hol pedig Firenzében képzelték el közös életüket
H. mert a műterembe mindennap elkísérte húga
I. legszebb és legboldogabb korszakát
J. bukott a közönség és a kritikusok előtt
K. hogy később dönt róla
L. nem jelent meg az esküvőn
M.  lázadásnak számított a müncheni festőiskola szigorú szabályai ellen
N. majd pedig az alakokat egyenként


0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
A













A fenti feladat segíthet a készülésben az ECL magyar mint idegen nyelv nyelvvizsgára (ECL B2, olvasott szöveg értése, 1. rész)

A feladat megoldókulccsal  PDF formátumban letölthető és kinyomtatható innen!

forrás:


Nincsenek megjegyzések :