Milyen nyelven tanuljunk?

Az alábbi cikkben a nyelvtanulás hasznosságáról olvashatunk.



Feladat: Olvassa el figyelmesen a szöveget! A szöveg után találja a kihagyott szövegrészeket. Válassza ki a szövegbe illő részt, és a minta alapján töltse ki a táblázatot!

CSAK 10 HELYES MEGOLDÁS VAN. A szürkével jelölt rész a minta.
Bármilyen nyelv tanulása hasznos lehet, azonban ___0___ egyenlőbbek: egyes nyelvek tanulásába fektetett energia hamarabb, busásabban vagy éppen biztosabban térül meg. A leghasznosabb nyelv kiválasztása sokban függ egyéni helyzetünktől.  
Az angol tulajdonképpen nem választási opció: angolul tudni kell. Bármikor megeshet, hogy ___1___, amelyhez csak angol leírás van. vagy olyan programot szeretnénk használni, melyhez nem készült magyar fordítás. Ha egyszerűen külföldre szeretnénk menni nyaralni, az angol az, amellyel a legbiztosabban megértethetjük magunkat. A másik nagy előnye az angolnak, hogy az angolul beszélők ___2___ és a nyelvi hibákkal szemben. 
A németet számunkra az teszi fontossá, hogy a szomszédságban beszélik, emellett e nyelvnek van ___3___ . Némiképp ellene szól, hogy a német nyelvű országokban általában magas a nyelvtanulási kultúra, a legtöbb helyzetben jól elboldogulunk az angollal is. A németet mégis inkább akkor válasszuk, ha feltételezhetően a német nyelvterületen szeretnénk munkát vállalni, vagy üzleti partnereink között német anyanyelvűek lesznek. Hasznos, sőt, ___4___, ha magyar vagy közép-európai történelemmel, irodalomtörténettel szeretnénk foglalkozni.
A spanyol ezzel szemben éppen azért hasznos, mert ___5___ beszélik. A francia az angol után (a németek udvarias előzékenységének köszönhetően) a második legfontosabb nyelvnek mondható. Aki brüsszeli karrierben gondolkodik, nem is igazán választhat mást. Az olasz sem az Unióban, sem ___6___, mint az eddig említettek, de Olaszország viszonylag közel van és sok lehetőséget kínál, hogy az olasz nyelv kulturális jelentőségéről ne is szóljunk
Az orosz mindenképp külön kategóriát képvisel. Bizonyos európai üdülőhelyeket ellepnek az orosz turisták, az ottani ___7___ oroszul is tudó személyzetre. Akár töredékes orosztudással is hazai szemmel zsírosnak mondható állásokat könnyen kaparinthat meg a magyar munkavállaló.
Kevesen gondolnák, mennyire hasznos a környező országok (ide értve nem csak a szomszédos országokat, hanem Lengyelországot, Csehországot vagy Bulgáriát is) nyelvein tudni. A hazai kisvállalkozások gyakran éppen ___8___ piacot és beszállítót
Végül említsük meg az „egzotikus”, „nagy” nyelveket is, mint az arab, a perzsa, a kínai, a koreai vagy a japán. Ezeknek ugyan időnként fellángol a divatja, de valójában ___9___, hogy a gyakorlatban is képesek legyenek használni. Ilyen nyelvek ismeretének birtokában és megfelelő szaktudással szintén nagy előnnyel indulhatunk a munkaerőpiacon.
Szokás beszélni könnyebben és nehezebben tanulható nyelvekről, de általában véve mégis azt mondhatjuk, hogy aki nagyon jól meg akar tanulni bármilyen nyelven, annak körülbelül egyformán nehéz utat kell megtennie. Bármilyen nyelv tanulása járhat gyakorlati haszonnal, ___10___, de mindenképpen épülésünkre szolgál: a nyelvtanulás fejleszti értelmi képességeinket, nyitottabbá tesz a világra, olyan dolgokkal, emberekkel ismerkedhetünk meg, melyekkel nyelvtudás nélkül nem találkozhatnánk. Azt, hogy kinek milyen nyelven érdemes tanulnia, csak a helyzetének, képzettségének, terveinek ismeretében lehet eldönteni.

HIÁNYZÓ RÉSZEK
A.  az egyenlőek között is vannak még
B.  elengedhetetlen persze a német akkor is
C.  boltokban, szállodákban és vendéglőkben hatalmas szükség van
D.  egy olyan terméket vásárolunk
E.  nehézséget okoz megtanulni igazán szépen beszélni
F.  ezekben az országokban találnak
G.  mindig kevesen jutnak el arra a szintre
H.  általában igen toleránsak az idegen akcentussal
I.  a legtöbb beszélője kontinensünkön
J.  a világ igen jelentős részén
K.  a japán könnyű nyelv
L.  például nyelvtudásunk segítségével megszerzünk egy állást
M.  azon kívül nem játszik olyan jelentős szerepet
N.  egy nyelv nehézsége nagyban függ attól

Csak a megfelelő betűt írja a táblázatba! A táblázatban NEM SZABAD javítani! Minden javítás hibának számít!

0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
A











A feladat segíthet a készülésben az ECL magyar mint idegen nyelv nyelvvizsgára (ECL B2, olvasott szöveg értése, 1. rész).

A fenti feladat megoldókulccsal PDF formátumban letölthető és kinyomtatható innen!

Forrás:

Nincsenek megjegyzések :