Mutató névmások szerepe a szövegben - Inka útja Lappföldről Algériába

1. Szövegértés

Olvassa el az alábbi szöveget, és döntse el, a következő állítások közül melyik igaz!


igaz
hamis
1. Sok különleges madárfaj költ a Fehér-tónál.

2. A darvak egész nyáron a Fehér-tónál laknak.

3. Inkára fényképezőgépet szereltek, ez készítette útjáról a csodálatos képeket.
4. A Kiskunsági Nemzeti Park Szeged kincseit védi.
5. Inka nagyon szereti a hideget, ezért egész télen a Fehér-tónál lakott.


A Duna-Tisza közének természeti kincseit a Kiskunsági Nemzeti Park védi. Ide tartozik a szegedi Fehér-tó és a környező ősállapotú szikes gyepek is. Ezt a területet, melyet 1938-ban nyilvánították védetté, az első magyar madárrezervátumnak nevezhetjük.

A Fehér-tó a madarászok paradicsoma: sok különleges madárfaj költ itt, ugyanakkor kiemelt jelentőségű madárvonuló hely is. Hatalmas élményt jelenthet az idelátogatók számára az őszi daruvonulás, ilyenkor 20-25 ezer madár is leszáll ide éjszakázni.

Sok daru egyenesen Lappföldről érkezik ide, hogy egy kis pihenő után innen induljon tovább a Földközi-tenger vidékére. Egyikőjük, egy tojó, nevet is kapott: Inkának hívják. Egy finn projekt keretében 2009 őszén egy jeladóval látták el, ennek segítségével útját végig követni lehetett.

Inka 2009. szeptember 16-án indult el Lappföldről, november 9-én érkezett meg a szegedi Fehér-tóhoz. Itt annyira megtetszett neki, hogy csak december 8-án indult tovább. December 12-én már Algériából küldött hírt magáról, és az egész telet ott töltötte.

2. Nyelvtan

Vizsgálja meg a szövegben a határozószói mutató névmások használatát! Hogyan oldható fel a névmások jelentése, mire utalnak vissza a szövegben? Töltse ki az alábbi táblázatot!


ide1
hova?
a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz
ide2
hova?

itt
hol?

innen
honnan?

ott
hol?


Szakirodalmi ajánló:
Laczkó Krisztina: A mutató névmások funkcionális vizsgálata


TIPP: a fenti feladatsor PDF dokumentumként letölthető és kinyomtatható innen!

Nincsenek megjegyzések :