Melléknevek képzése - Túró Rudi, az édes nosztalgia

1. Szóbeli szövegalkotás
Mi a kedvenc csokija? Emlékszik, mikor evett először ilyen csokit? Kóstolta már a magyarok kedvenc édességét, a Túró Rudit? Milyen íze volt?2. Szókincs
Milyen a Túró Rudi? Gyűjtsön a szövegből mellékneveket!
A Túró Rudi egy nagyon népszerű, citromos, csokimázzal bevont túrós édesség. Története a '60-asévekben kezdődött, amikor három magyar szakember a Szovjetúnióban kóstolt egy hasonló terméket. 1968-ban kezdték el gyártani, a csomagoláson már akkor megjelentek a piros pöttyök. Eleinte csak 3 napig állt el a csoki, de ez nem volt gond, hiszen azonnal elkapkodták.

Ma már nem hiánycikk a Túró Rudi, évente 400 millió darab fogy el belőle. Ennek egy részét Romániában és Szlovákiában adják el, főleg az ottani magyar nemzetiségűek veszik. Nyugat-Európát azonban nem tudja meghódítani az édes-savanyú rudi, egyedül a kint élő magyaroknak hiányzik.

3. Nyelvtan - - Melléknevek képzése főnévből
A minta alapján folytassa a táblázatot!

főnév
főnév + -s képző = melléknév
citrom
citromos
túró
túrós
alma

csoki

dió

fahéj

fokhagyma

gyömbér

kakaó

lekvár

mák

meggy

paradicsom

puding


sonka

vaj4. Szókincs - kollokációk
Ismeri a túrós tésztát? Milyen magyar ételeket ismer még? Melyik fenti melléknév tehető a főnév elé?

tészta: túrós, …
palacsinta: lekváros, …
csiga (péksütemény): kakaós, …
keksz: …

3. Hallott szöveg értése

A gyermekkorára mindenki nosztalgiával gondol vissza, ami megszépíti az emlékeket. Ha megpróbáljuk felidézni a szülői ház hangulatát, azt szinte lehetetlen szavakba önteni, hiszen az ízek és az illatok is hozzátartoznak. Erre a felismerésre épül a Túró Rudi reklámja is. Az alábbi reklámfilm alapján sorolja fel, milyen emlékeket idéz fel a főhősben a csoki íze:TIPP: a fenti feladatsor megoldókulccsal PDF dokumentumként letölthető és kinyomtatható innen!

Nincsenek megjegyzések :