Melléknevek fokozása - Magyarország (l)égi kapuja1. Hallott szöveg értése


2011. március 18-tól Liszt Ferenc nevét viseli a budapesti repülőtér. Szintén ezen a napon avatták fel a két év alatt felépült közös várócsarnokot, a SkyCourtot. Nézze meg az eseményről készült beszámolót, majd válaszoljon a kérdésekre!

1. Mikor született Liszt Ferenc?
2. Hogy hívják a központi várótermet?
3. Milyen boltok nyíltak a várócsarnokban?
4. Hány százalékkal nőhet az utasforgalom 2011-ben?Nyelvtan

Mi az alábbi melléknevek felsőfoka:
alsó -                                     ,
első -                                      (2×),
fő -                                         ,
kevés -                                   ,
látványos -                              ,
magas -                                   ,
visszafogott -                           ,

Szókincs:

Illessze be a fenti szavakat a szöveg megfelelő helyére:

Ferihegy az ország légi kapuja. Ha valaki repülővel érkezik Magyarországra, ezt látja meg legelőször, ez alapján alakul ki ________________ benyomása az országról. Aki a SkyCourtra, azaz a Légi udvar nevű új utasterminálra néz, egészen biztosan jó élményekkel indul az ország felfedezésére. 

A budapesti Liszt Ferenc repülőtér új csarnoka 2011. március 27-én hajnalban kezdte meg működését. A Malév londoni járatának utasai léphettek be legelsőként a 24 ezer négyzetméteres épületrészbe, amely utasváró, utasellenőrző és poggyászkezelő központ is egyben. 

A Tímár Zoltán Ybl-díjas építész által tervezett terminált 2009-ben kezdték el építeni. Az építkezés egyik __________________________________ szakasza az volt, amikor Magyarország ______________________ darujával a helyére emelték a kagyló formájú tető tartóit. 

A földszinten üzlethelyiségek, a galérián pedig éttermek, kávézók, bárok találhatók, többek között itt jelenik meg ________________ magyarországi egységével a francia Hippopotamus családi étterem. A ________________ szinten - az áramkimaradás megelőzésére - egy különleges áramfejlesztőt helyeztek el. 

Az új szárny a tervező hasonlatával élve a tiszta zenei „A” hangot szólaltatja meg az építészet nyelvén. Letisztult formák, szerkezetek, valamint a lehető ______________________ és ____________________________________ anyag használata jellemzi. Talán nem túlzás azt állítani: olyan bravúros építészeti alkotás született Ferihegyen, amely Magyarország egyik ________________ jelképévé válhat.
Szövegértés

A fenti szöveg elolvasása után válaszoljon az alábbi kérdésekre:

1. Kik léphettek legelsőként a SkyCourtra?
2. Mi volt az építkezés leglátványosabb szakasza?
3. Mi található az épület legalsó szintjén?
4. Miért válhat az ország egyik legfőbb jelképévé?

Szövegalkotás

Foglalja össze röviden, mit tudott meg a SkyCourtról! Ebben segíthet az alábbi szófelhő:TIPP: A fenti feladatsor megoldókulccsal PDF dokumentumként is letölthető és kinyomtatható innen.


Nincsenek megjegyzések :