Készüljünk az érettségire! - Bartók Béla

A híres magyar zeneszerző, népzenekutató és zongoraművész életútjával ismerkedhetünk meg az alábbi feladatban. Egészítse ki a szöveget a megadott igék múlt idejű alakjaival! Figyeljen az igekötőkre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti!


Bartók  1881. március 25-én (0)    született       Nagyszentmiklóson. Zenei tehetsége igen korán (1)___________________, kilencéves korában már zongoradarabokat (2)____________________. A budapesti Zeneakadémián 1903-ban (3)____________________ zongoraművészként. Zongoristaként nagy hírnévre (4)_______________ szert Budapesten, Bécsben és Berlinben is. 1907-ben a Zeneakadémia tanárává nevezték ki.
Ekkoriban már (5)____________________ a népzenegyűjtéssel is. Még 1905-ben Kodály Zoltán hatására (6)____________________ a népzenére. Fonográffal a kezében Békésben, rokonai és barátai körében (7)____________________  gyűjtőmunkáját. Később nemcsak magyar, hanem szlovák, román, arab és török népzenét is (8)_______________.
1917-ben nagy sikerrel mutatták be  A fából faragott királyfi című táncjátékát, egy évvel később pedig A kékszakállú herceg várát. 1940-ben az Egyesült Államokba (9)______________________________. New Yorkban (10)____________________ 1945-ben. Földi maradványait 1988-ban hozták haza és helyezték örök nyugalomra Budapesten.

születik

megmutatkozik
komponál
végez

tesz

 foglalkozik

felfigyel
megkezd

gyűjt


kivándorol

meghal

TIPP: a feladatlap PDF formátumban megoldókulccsal letölthető innen!

Nincsenek megjegyzések :