Helyhatározóragok (irányhármasság) - A vasárnapi ebéd

1. Szóbeli

Mit szeret vasárnap csinálni? Beszéljen az alábbi kép segítségével!

Szeretek vasárnap (a családdal lenni), ...



2. Szövegértés

Olvassa el az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre!

A magyar történelem 1962-ben kezdődött korszakát Nyugat-Európában gulyáskommunizmusnak nevezték el. Nem tudhatták, hogy a "rántotthús-kommunizmus" név sokkal találóbb lett volna. Hiszen a vasárnapi ebéd, amely a jólét szimbóluma, szinte mindig három fogásból állt: húslevesből, rántott húsból (krumplival, uborkasalátával) és süteményből. 

A rántott hús és a vasárnap azóta is összefonódik. A hétköznap mindenfelé rohangáló családtagok vasárnap délben együtt ülnek le az asztalhoz, hogy élvezhessék a jólét örömeit. Sokszor három generáció gyűlik össze a nagymama asztalánál, hogy beszélgetve elfogyasszák a hagyományos magyar menüt.

Kérdések:
Mikor kezdődött a "gulyáskommunizmus"?
Miből áll egy hagyományos vasárnapi ebéd?
Hány generáció gyűlik össze a vasárnapi asztalnál?


3. Nyelvtan

Kevesen tudják, hogy a rántott hús nem magyar eredetű étel. Hogy hogyan került Magyarországra, kiderül a következő feladatból. Egészítse ki a szöveget a hiányzó ragokkal (-BÓL/-BŐL, -BA/-BE, -RA/-RE)!

A rántott húst más néven bécsi szeletnek hívják, valószínűleg Bécs________ (1) került Magyarország_______ (2). Bécs_______ (3) Radetzky marsall vitte a receptet Milánó_______ (4). Milánó_______ (5) Spanyolország________ (6) került, V. Károly spanyol zsoldosai révén. Spanyolország_______ (7) a mórok vitték el a panírozás titkát Bizánc_______ (8). Egy régi bizánci szakácskönyv már közli a rántott szelet készítésének receptjét.

TIPP: A fenti feladatsor megoldókulccsal letölthető és kinyomtatható innen!

Nincsenek megjegyzések :