Birtokos személyjel, tárgyeset - A rend és a rendetlenség




1. Szövegalkotás
 Ön szereti a rendet?

Mi jut eszébe a fenti képről? Önnél is mindig ilyen rend van? Szeret takarítani? Hogyan kezeli az e-mailjeit? Miként tárolja a fényképeit? Van ideje helyre tenni a gondolatait?



2. Szövegértés
Olvassa el az alábbi részleteket Polcz Alaine: A rend és a rendetlenség című könyvéből, majd válaszoljon a kérdésekre! A következő állítások közül melyik igaz?


igaz
hamis
1. Minden korra jellemző, hogy milyen a házak, a városok elrendezése, hogyan ülnek ünnepet.
2. Erdélyben, ha haldokló van a háznál, állandóan takarítanak, hogy ne kelljen látni a beteg szenvedéseit.
3. A rend a szobában, a napirend, a mindennapok rendje elviselhetővé teszi a halált.




Minden megnyilvánulásunknak sajátos rend a jellemzője. Elrendezzük a gondolatainkat, a tárgyainkat az asztalon, rendezni igyekszünk az érzelmeinket, berendezzük a házainkat, a szobáinkat, városokat és parkokat rendezünk, temetést és ünnepet - s mindezt országonként, koronként és egyénenként másképp.

Bizonyos társadalmilag meghatározott rend kialakításának és megtartásának is igen erős segítő hatása lehet. Egy erdélyi kis faluban például, amikor súlyos beteg, haldokló van a háznál, különös gonddal vigyáznak arra, hogy a házban rend és tisztaság legyen. Rendszeresen főznek és tálalnak. Arra a kérdésre, hogy miért viselkednek így, a válasz sommázó: ez a szokás, így kell csinálni.

Ezt a következőképpen értelmezhetjük: a megszokott életrend látványa megvédi a haldoklót attól, hogy szembesüljön állapota súlyosságával, egyértelmű reménytelenségével. A rend megtartása azt is sugallja, hogy a halál nem elborzasztó, sőt elviselhető; hiszen minden megy tovább a maga útján és a maga rendje szerint. A hozzátartozók és a beteg számára tehát ilyen módon védelmet nyújt. Másrészt mint aktivitás oldja a félelmet és a szorongást; segít elterelni a figyelmet, és tartást ad. A rend megszokottságával segít elviselni a nehezen elviselhetőt, a bizonytalant.



3. Nyelvtan
Töltse ki az alábbi táblázatot! Magyarázza meg, mit jelentenek a különböző oszlopok!


-t
az ő … +(j)a/e
az én …+i+m
az én … +i+m+t
a mi … +i+nk
a mi … +i+nk+t
gondolat
gondolatot
gondolataim
tárgy
tárgyat
tárgyaink
érzelem
érzelme
érzelmeimet
ház
házat
házaim
házaimat
házainkat
szoba
szobája
szobáink











TIPP: A feladatsor megoldókulccsal PDF dokumentumként letölthető és kinyomtatható itt!

Nincsenek megjegyzések :